Energie besparen

Zomer 2009 was het bijna een ware trend; energie besparen. Tegenwoordig kijken we er met zijn allen minder naar om. Er is minder aandacht voor in de media en in onze directe omgeving merken we er eigenlijk weinig van. Misschien is het toch een slim om te kijken hoe u energie kunt besparen. U bespaart er natuurlijk niet alleen maar energie mee, maar u bespaart er ook een hoop geld mee. U kunt namelijk al met kleine dingen veel energie besparen.

Teveel mensen geloven nog steeds dat energie besparen alleen kan door eerst flink te investeren in bepaalde installaties, maar niets is minder waar, in tegendeel. Het grootste deel wordt uitgespaard door gewoon bewuster om te gaan met energie en dat vergt helemaal geen investeringen, alleen wat aandacht en misschien ook een klein beetje tijd. Enkele voorbeelden zijn vrij voor de hand liggend.

Denk hierbij aan het uit doen van het licht als u een kamer verlaat, de verwarming in kamers waar u niet constant bent lager te draaien en vooral om te kijken of er op dit vlak geen knelpunten zijn in uw woning. Wanneer we ’s winters naar de daken kijken valt vaak goed af te lezen welke huizen wel en welke huizen niet goed geïsoleerd zijn. Daken die alleen wat nat zijn en waar er dus geen rijm op terug te vinden is zijn doorgaans niet goed geïsoleerd. Een slechte isolatie zorgt er voor dat warmte te gemakkelijk kan ontsnappen waardoor uw verwarming constant zal moeten werken en dus veel meer energie verbruikt wordt dan eigenlijk nodig is.

De mindere aandacht die energiebesparing krijgt is zeer waarschijnlijk (deels) te wijten aan het feit dat er in zowat alle gevallen ingeboet dient te worden op vlak van comfort. We kunnen bijvoorbeeld vrij eenvoudig kiezen voor het nemen van een douche in plaats van een bad, wat een jaarlijkse besparing tot meer dan 120 euro op kan leveren, maar een bad is voor veel mensen een stuk aangenamer en meer ontspannen dus wordt er slechts in kleine mate (of zelfs helemaal geen) rekening mee gehouden.

Anderzijds kunnen er natuurlijk eveneens een aantal aanpassingen aan uw woning of de infrastructuur daarvan gebeuren die het mogelijk maken om energie te besparen. Daarnet werd het belang van een goede isolatie reeds benadrukt, maar er is natuurlijk meer en het hoeft lang niet altijd om grote investeringen te gaan. Denk hierbij aan het gebruik maken van spaarlampen in plaats van gewone gloeilampen of gebruik te maken van batterijen die opnieuw opgeladen kunnen worden. Het zijn allemaal kleine beetjes die uiteindelijk stuk voor stuk bijdragen aan een goedkopere energierekening.

Gerelateerd artikel: Energiemeters gebruiken.

Gerelateerd artikel: Stroomkosten kerstverlichting.