Met energiemeters je energieverbruik verminderen

basetech cost control 3000We leven in een tijd waarin we maar al te goed merken wat energieverspilling met ons doet. We merken het aan ons klimaat én aan onze portemonnee. Ons op het oog zo energiezuinige apparaten kunnen ongemerkt toch voor enkele tientjes per jaar aan energie opslurpen. Met een energiemeter heb je de energieverspillers en -grootverbruikers zo opgespoord.

Wat is een energiemeter?

Een energiemeter is een handig apparaatje waarmee je energiegebruik kunt registeren. Energieverbruik komt in verschillende vormen voor; je hebt gasverbruik en elektriciteitsverbruik. Beide vormen kunnen je per jaar honderden euro's kosten. Omdat het moeilijk is om alleen aan de hand van je jaarlijkse afrekening te achterhalen welk apparaat of welke apparaten het meeste energie verbruiken kan een energiemeter per apparaat meten hoeveel het verbruikt.

De werking van zo'n energiemeter is heel eenvoudig; je steekt de meter in het stopcontact waarna je de stekker van het apparaat wat je wilt meten in de energiemeter steekt. Vervolgens geeft de energiemeter aan hoeveel energie het apparaat verbruikt.

Energiemeters meten het:

  • Frequentie - wisselspanning uit het stopcontact
  • Minimumvermogen en maximumvermogen - wanneer verbruik niet constant is
  • Powerfactor - verschil tussen schijnbare en werkelijke vermogen
  • Spanning - voltage van het apparaat
  • Stroomsterkte - rekent stroomverbruik uit in amperes
  • Vermogen - geeft wattage aan van het apparaat

Verschillende soorten energiemeters

plugwise-smile-p1-energiemeterEr zijn tegenwoordig diverse soorten energiemeters op de markt. Deze verschillen in functie, uiterlijk en prijs. De goedkoopste variant heb je voor iets meer dan een tientje in huis. De Cost Control 300 van Basetech is een eenvoudig hulpmiddel wat een kostenprognose van een apparaat voor je kan stellen. Voor iets meer geld heb je de EM 235 van Brennestuhl. Met deze energiemeter kun je maximaal 5 apparaten tegelijk controleren en gebruiken.

Er zijn ook energiemeters die je actuele verbruik en kosten draadloos met je smartphone of tablet kan communiceren, zoals de Plugwise Smile P1 voor nog geen 100 euro. Met één druk op de knop heb je een uitgebreid overzicht over je energieverbruik en je verbruikshistorie. Daarnaast zijn er ook energiemeters met een handige timerfunctie. Door in te stellen hoe lang bijvoorbeeld een lamp moet branden, kun je een hoop geld en energie besparen.