Wat is een auto snelladen precies?

Het opladen van een elektrisch voertuig kan vandaag de dag op verschillende manieren gebeuren. De manier van opladen die uw voorkeur geniet is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan de locatie waar u zich op dat ogenblik bevindt, maar ook aan de snelheid waarmee de auto dient te worden opgeladen. Een auto snelladen is voor veel mensen logischerwijs de meest praktische keuze. Op deze manier kunt u er namelijk voor zorgen dat uw auto in slechts 30 minuten tijd over voldoende energie beschikt om terug te kunnen rijden. Bij andere manieren van opladen varieert de vereiste oplaadtijd tussen de twee en zelfs zomaar even acht uur. Bent u ook vooral geïnteresseerd in uw auto snelladen? Wilt u daar graag meer over te weten komen? In dat geval leest u maar beter snel verder!

Hoe gebeurt een auto snelladen in Nederland?

Een auto snelladen in Nederland kan gebeuren op verschillende manieren. De bekendste snellaadpalen die in Nederland zijn terug te vinden zijn de zogenaamde Fastned snelladers evenals de zogenaamde Superchargers welke door Tesla Motors op de markt zijn gebracht. Verspreid over Nederland zijn er tegenwoordig tal van verschillende snellaadstations terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om de snellaadstations van bijvoorbeeld de ANWB, maar ook Mister Green evenals deze bij verschillende Nissan Dealers. De populariteit van elektrische voertuigen heeft er bovendien voor gezorgd dat er in snel tempo heel wat nieuwe mogelijkheden om uw auto snel te kunnen opladen in het leven worden geroepen. Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar ook voor bijvoorbeeld België.

Welke standaarden bestaan er voor een auto snelladen?

Zoals de informatie hierboven reeds heeft aangegeven is het in de praktijk zo dat een auto snelladen op meerdere manieren kan gebeuren. In principe is het zo dat de zogenaamde CHAdeMO standaard, de Japanse standaard, wereldwijd het vaakst wordt gebruikt. Dit geldt onder meer voor bekende automerken zoals met name Nissan en Peugeot evenals Citroën, Honda, Kia en ga zo maar door. Buiten de CHAdeMO standaard zijn er uiteraard ook de Tesla Superchargers welke eveneens in Nederland zeer populair zijn. Ook de Combined Charging System standaard van onder meer BMW en Volkswagen is er eentje die in Europa wijd verspreid wordt gebruikt. De Chinese standaard komt in principe niet voor buiten China.

Wat zijn de nadelen van uw auto snelladen?

Er dient bij uw auto snelladen wel rekening mee te worden gehouden dat er ook een bepaald nadeel aan verbonden kan zijn... We zeggen wel degelijk "kan" zijn omdat er nogal wat tegenstrijdige berichten bestaan. Zo wordt er bijvoorbeeld door verschillende experts gesteld dat een auto regelmatig snelladen ervoor kan zorgen dat er capaciteitsverlies optreedt. Omwille van deze reden luidt het algemene advies dan ook om er zeker voor te zorgen dat uw auto op regelmatige basis ook gewoon op laag vermogen wordt opgeladen. Dit kan zeer eenvoudig gebeuren bij u thuis. Ondanks de veronderstelling dat uw auto snelladen dus capaciteitsverlies met zich mee zou kunnen brengen is het zo dat er ook heel wat experts en bedrijven zijn die het hier niet mee eens zijn.

Op www.eneco-emobility.com vindt u meer informatie over snelladen.