Groene energie

Wij stappen massaal over van gewone energie naar groene energie. Vorig jaar deden we dat en nu nog steeds. Het is kennelijk populair om een beetje aan en om het milieu te denken en te geven. Het besparen op energie is goed en kan veel helpen in uw persoonlijke omgeving en daar buiten. Maar wat is groene energie nu precies? Is het goedkoper, wat zijn de voordelen en nadelen? En nog belangrijker, hoe werkt groene energie?

We spreken van groene energie of groene stroom, wanneer elektriciteit wordt opgewekt uit zogenaamde duurzame energiebronnen. We onderscheiden in deze zin groene energie of stroom van de standaard grijze stroom. Het spreekt vanzelf dat er in het elektriciteitsnet fysisch geen verschil is tussen beide. Groene stroom kan op verschillende manieren worden opgewekt.

We onderscheiden bijvoorbeeld groene stroom door middel van aardwarmte, biomassa, waterkracht, windenergie en zonne-energie. We kunnen met andere woorden vrij eenvoudig stellen dat groene energie wordt gegenereerd door Aardse verschijnselen. In de net opgenoemde bronnen zijn de verschijnselen bijvoorbeeld warmte, water, wind en licht.

Er wordt de laatste jaren heel wat aandacht geschonken aan groene energie en terecht. Verschillende akkoorden (zoals het bekende Kyoto) verplichten ons om een alternatief te zoeken voor de grijze stroom die we al sinds jaar en dag gebruiken. Toch moeten we onder ogen durven zien dat groene energie niet alleen maar voordelen met zich mee brengt. Het vergt van verschillende bedrijven enorme investeringen en bepaalde installaties waarmee groene energie wordt opgewekt zouden zonder de nodige subsidies zelfs helemaal niet interessant zijn.

De kosten voor groene energie liggen immers zowat overal ter wereld standaard nog hoger dan die van grijze energie. Tel daarbij op dat verschillende installaties zoals zonnepanelen niet overal hun optimale rendement kunnen waarmaken en er zijn nog voldoende aandachtspunten waar naar de toekomst toe aan gewerkt dient te worden.

Denk daarom alvorens over te schakelen op groene energie goed aan de voordelen en weeg ook de prijzen tegenover elkaar af. Houd ook niet altijd rekening met het optimale rendement, maar bekijk ook het "worst case scenario". Een zonnepaneel zal bijvoorbeeld in het zuiden van Frankrijk misschien wel een optimaal rendement geven.

Maar de kans dat dit ook in Nederland en België zo is, is als vanzelfsprekend aanzienlijk kleiner. Last but not least dient u rekening te houden met de gegeven subsidies. Houd er hierbij rekening mee dat in verschillende landen de subsidies niet op nationaal niveau worden gegeven, maar afhankelijk zijn van de provincie of de gemeente waarin u woont.