Stroomkosten kerstverlichting

Die feestdagen komen er weer aan: Kerst en Oud & Nieuw. En bij die sfeervolle dagen hoort natuurlijk de nodige decoratie. Voor velen is dit dan ook hét moment om de kerstverlichting uit de kast te trekken. Gedurende pakweg een maand bieden deze lampjes licht tijdens de lange nachten, maar laten we niet vergeten dat ze ook stroom vreten. Of valt dat wel mee? Op deze pagina bekijken we welke kosten er gemoeid gaan met feestverlichting.

Led-verlichting is de toekomst

Laten we meteen met de deur in huis vallen - gloeilampjes zijn uit de mode. Ze verbruiken veel meer energie dan de lampjes die de toekomst hebben: led-lampjes. En de toekomst is nu, want led-lampjes zijn de nieuwe standaard geworden voor kerstverlichting. Waar de traditionele verlichting nog lampjes van 10-20 watt had, is de nieuwe led-verlichting uitgerust met lampjes van 1-5 watt.

De verpakkingen van de lampjes geven meestal al aan wat het stroomverbruik van de verschillende merken en modellen is. Op de website Milieucentraal.nl vindt u een vergelijking van vebruik tussen kerstverlichting met gloeilampjes en kerstverlichting met led-lampjes.

Wat mag dat kosten?

Voor de meeste gezinnen komen de stroomkosten van kerstverlichting niet boven de € 25 uit. Deze berekening is gebaseerd op led-lampjes in de kerstboom, een kerstster met traditionele gloeilampjes, honderd buitenlampjes en een lichtslang van 10 meter. We gaan er dan van uit dat u gedurende een maand de verlichting 6 uur per dag laat branden. Laat u de verlichting echter 24 uur per dag branden, dan gaat het bedrag richting de € 60. Uitkijken, dus!

Geld besparen op uw kerstverlichting

Het mag duidelijk zijn dat het soort feestverlichting een grote invloed op uw elektriciteitsrekening heeft. Heeft u nog oude verlichting in huis, dan doet u er goed aan deze nog dit jaar door nieuwe lampjes te vervangen. Hier geldt natuurlijk dat hoe kleiner het aantal kerstlampjes u in huis en in de tuin heeft, des te meer bespaart op de totale stroomkosten.

Maar dat is niet de enige manier om de stroomkosten te verlagen. Door de kerstverlichting alleen 's avonds in de schakelen en niet de hele dag te laten branden, bespaart u al gauw tien euro of meer op uw rekening. Met een timer voorkomt u dat u vergeet de lampjes aan- of uit te zetten.

Voor welke besparingsvorm u ook kiest, het belangrijkst is natuurlijk de sfeer. Wij wensen u daarom alvast prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!

zelf kerststalletjes maken